Placek ze śmietaną i truskawkami




Ciasta chyba specjalnie nie muszę polecać bo kto z nas nie lubi truskawek z bitą śmietaną na biszkopcie. Jakże klasyczne ciasto troszeczkę może zmodyfikowane przeze mnie, ale w smaku po prostu nieb dla podniebienia. I powiem wam szczerze że to chyba najszybciej znikające ciasto jakie zrobiłam na dużej blaszce.

Sezon na truskawki się kończy, ale jest jeszcze kilaka fajnych przepisu z użyciem tych że owoców  oraz przy użyciu kostki do pieczenia Kasia, które  możecie zrobić  zaglądając na stronię Mojeciasto.pl.



Zapraszam was również do polubienia strony Moje ciasto na facebooku oraz na dokładne podpatrzenie  jak się robi nie które ciasta z kostką do pieczenia Kasia na YouTobe





 Placek ze śmietaną i truskawkami:

Składniki na placek ze śmietaną i truskawkami:

Ciasto:
  • 1 kostka do pieczenia Kasi

  • 2 i 1/2 szklanki mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 8 łyżek mleka

  • 4 jajka

  • mała torebka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 2 kg truskawek

  • 5 pojemników śmietany kremówki (po 20 ml)

  • 2 torebki cukru waniliowego

  • 3 dag orzeszków pistacjowych



Przygotowanie placka ze śmietaną i truskawkami.

Kasię ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy kolejno dodajemy jajka. Mąkę z proszkiem do pieczenia porcjami dodajemy do masy. Na końcu dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 35 minut. Ciasto po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia. Truskawki dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Połowę truskawek kroimy w ćwiartki, a resztę na połówki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Połowę kremu rozsmarowujemy na wystudzonym  cieście. Na śmietanie układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Truskawki smarujemy resztą kremu. Na krem ponownie nakładamy truskawki pokrojone tym razem w połówki. Całe ciasto posypujemy zmielonymi pistacjami. Smacznego !!!






















Komentarze