Chrupiąca z wierzchu i delikatna w środku. Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno pod warunkiem że się coś ostanie. Polecam każdemu smakoszowi ziemniaków.
Kartoflak czyli babka ziemniaczana.
Składniki na kartoflaka czyli babkę ziemniaczaną:
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 kubek śmietany kremówki (250 ml)
- 30 dag wędzonego boczku
- 4 jajka
- sól i pieprz
Przygotowanie kartoflaka czyli babki ziemniaczanej.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Do podsmażanego boczku dodajemy pokrojone w kostkę cebule i lekko podsmażamy. Podsmażony boczek z cebulką dodajemy do odciśniętych ziemniaków razem z jajkami, śmietaną, pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę posmarowaną olejem. Kartoflaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-60 minut. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz