Kartoflak czyli babka ziemniaczana




Chrupiąca z wierzchu i delikatna w środku. Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno pod warunkiem że się coś ostanie. Polecam każdemu smakoszowi ziemniaków.



Kartoflak czyli babka ziemniaczana.

Składniki na kartoflaka czyli babkę ziemniaczaną:
  • 2 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 1 kubek śmietany kremówki (250 ml)

  • 30 dag wędzonego boczku

  • 4 jajka

  • sól i pieprz

 Przygotowanie kartoflaka czyli babki ziemniaczanej.

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Do podsmażanego boczku dodajemy pokrojone w kostkę cebule i lekko podsmażamy. Podsmażony boczek z cebulką dodajemy do odciśniętych ziemniaków razem z jajkami, śmietaną, pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę posmarowaną olejem.  Kartoflaka pieczemy w  piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-60 minut. Smacznego !!!











Komentarze