Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z gazety "Ciasta domowe", zmieniając tylko niektóre składniki. Ciasto w smaku idealne, chyba że ktoś nie lubi ananasa, jedyną wadą tego ciasta jest fakt, że jest pieczone w zbyt małej blaszce i zbyt szybko znika. Teraz upiekę je z potrójnej porcji na dużej blaszce.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki żytniej
- 2/3 szklanki jasnego cukru brązowego
- 2 jajka
- 8 łyżek mleka
- 4 łyżki oleju
Polewa:
- 1/3 szklanki jasnego cukru brązowego
- 2 jajka
- 4 łyżki margaryny
Ponadto:
- 1 duża puszka ananasów
- papier do pieczenia
Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy olej, mleko, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z resztą ciasta. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 12x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy odsączone i pokrojone w cząstki ananasy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 20 minut. W między czasie robimy polewę, czyli rozpuszczamy masło, a następnie odkładamy je aby przestygło. Do przestudzonego masła dodajemy jajka oraz cukier i ubijamy je na pianę. Polewę wylewamy na ciasto. Ciasto z polewą pieczemy jeszcze 10-15 minut w tej samej temperaturze. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz