Okres Wielkanocy to idealny czas na wypróbowanie przepisu na mazurka, no bo dlaczego niby nie, ale ja mazurka piekłam tydzień temu na Niedzielę Palmową. Ciasto w smaku kruche, mało słodkie, lekko kwaskowate. Słodyczy jedynie dodaje polewa czekoladowa.
Mazurek z budyniem i powidłem.
Składniki na mazurek z budyniem i powidłem:
Ciasto:
- 2 kubki mąki tortowej
- 2 kubki mąki krupczatki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
Ponadto:
- 2 słoiczki powideł śliwkowych
1 litr i 1 szklanka mleka
3 budynie waniliowe
2 czekolady mleczne
Przygotowanie mazurka z budyniem i powidłem.
Obydwie mąki mieszamy z margaryną, tzw. spulchnianie mąki. Do spulchnionej mąki dodajemy resztę składników na ciasto. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i jedną mniejszą jak na zdjęciu. Trzy części ciasta wkładamy na godzinkę do zamrażalki. Z mniejszej części formujemy pisklę jak na zdjęciach poniżej. Ciasto dzielimy na dwie części , większą i mniejszą. Z mniejszej części formujemy kształt jajka jak na zdjęciu. Z większą cześć wałkujemy i wycinamy skrzydełka, ja do tego użyłam rączek Julki. Skrzydełka doczepiamy do wcześniej wyciętego jajka, tak jak na zdjęciu poniżej. Z resztek rozwałkowanego ciasta wycinamy okrągłe oczka i dziubek pisklaka oraz formujemy nóżki, mniej więcej tak jak na zdjęciu. Uformowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 20 minut. Lekko zmrożone ciasto, każde z osobna trzemy na tarce o grubych oczkach na blaszkę wysmarowaną margaryną. Każde ciasto równamy i lekko przyklepujemy. Ciasta pieczemy w piekarniku każde z osobna nagrzanym do temp. 200'C przez około 20 minut. Po upieczeniu ciast gotujemy budyń. Do ugotowanego mleka, wlewamy budynie rozmieszane w szklance mleka i gotujemy do momentu powstania pęcherzyków powietrznych. Ciasto w brytfance smarujemy jednym powidłem. Na powidło wylewamy połowę gorącego budyniu i przykrywamy go drugim plackiem. Na placek również nakładamy słoiczek powidła i zalewamy je resztą gorącego budyniu, na budyń nakładamy trzeci placek ciasta. Lekko dociskamy całe ciasto. Ciasto wkładamy do foliowej reklamówki i pozostawiamy najlepiej na całą noc aby namiękło. Wierzch ciasta oblewamy czekoladą i układamy na nim upieczonego pisklaka. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz