Ciasto delikatne i wyśmienite w smaku, mój mąż nie mógł się nim najeść cały czas powtarzając biorąc kolejny kawałek, że jeszcze nie wyczuł dokładnie jego smaku . Przepis na ciasto pochodzi z gazety "Domowe Ciasta" .
Ciasto makowo-kokosowe.
Składniki na ciasto makowo-kokosowe:
Ciasto makowe:
- 10 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka suchego maku
- 12,5 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowo-kokosowa:
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 8 łyżek wiórek kokosowych
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
Ponadto:
- 2 czekolady mleczne
- 1 łyżka margaryny
- wiórka kokosowe do posypania
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- mąka do obsypania formy
Przygotowanie ciasta makowo-kokosowego.
Białka ubijamy z cukrem. Do ubitych białek stopniowo dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i obsypana mąką dużą blaszkę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Gotujemy szklankę mleka, a w pozostałym mleku mieszamy mąkę, żółtka oraz wiórki kokosowe. Gotowy płyn wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Do utartej margaryny dodajemy stopniowo ostudzony budyń kokosowy. Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Na jeden płat ciasta wykładamy masę budyniowo-kokosową, wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim płatem ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozpuszczoną mieszamy z margaryną. Polewą oblewamy wierzch ciasta oraz posypujemy je obficie wiórkami kokosowymi. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz