Ciasto makowo-kokosowe




Ciasto delikatne i wyśmienite w smaku, mój mąż nie mógł się nim najeść cały czas powtarzając biorąc kolejny kawałek, że jeszcze nie wyczuł dokładnie jego  smaku . Przepis na ciasto pochodzi z gazety "Domowe Ciasta" .



Ciasto makowo-kokosowe.

Składniki na ciasto makowo-kokosowe:

Ciasto makowe:
  • 10 białek

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka suchego maku

  • 12,5 dag margaryny

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa budyniowo-kokosowa:
  • 2 szklanki mleka

  • 1 kostka margaryny

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 8 łyżek wiórek kokosowych

  • 2 żółtka

  • 1 szklanka cukru pudru

 Ponadto:
  • 2 czekolady mleczne

  • 1 łyżka margaryny

  • wiórka kokosowe do posypania

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

  • mąka do obsypania formy

  Przygotowanie ciasta makowo-kokosowego.

Białka ubijamy z cukrem. Do ubitych białek stopniowo dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i obsypana mąką  dużą blaszkę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Gotujemy szklankę mleka, a w pozostałym mleku mieszamy mąkę, żółtka oraz wiórki kokosowe. Gotowy płyn wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.  Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Do utartej margaryny dodajemy stopniowo ostudzony budyń kokosowy. Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Na jeden płat ciasta wykładamy masę budyniowo-kokosową, wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim płatem ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej  i rozpuszczoną mieszamy z margaryną. Polewą oblewamy wierzch ciasta oraz posypujemy je obficie wiórkami kokosowymi. Smacznego !!!






















Komentarze