Tort Panny Młodej



Przepis na tort znalazłam w styczniowym wydaniu gazety "Smacznego !" z 1998 roku i postanowiłam go dopiero teraz wypróbować. Torcik wygląda ślicznie jak dla mnie, te jego równiutkie krążki przełożone czekoladą i masą śmietanową po prostu cudo dla oka i podniebienia. Ciasto bardzo delikatne  i wbrew pozorom bardzo mało słodkie.



Tort panny młodej.

Składniki na tort panny młodej:


Ciasto:
  • skórka starta z jednej cytryny

  • 3/4 kostki margaryny

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 szklanka mąki

  • 3 jajka

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Masa:
  • 3 pojemniki śmietany kremówki (60 ml) u mnie 60%

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1 cytryna

  • 4 pomarańcze

  • 4 łyżki żelatyny

  • 2 tabliczki czekolady deserowej

  • 1 łyżka masła

  • 1 opakowanie płatków migdałowych



Przygotowanie tortu panny młodej.

Margarynę ucieramy na puszystą masę. Powoli ciągle ucierając dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiewamy mąki do ciasta. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Każdą porcję kolejno rozsmarowujemy w wysmarowanej margaryną małej tortownicy. Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 15 minut. Krążki po upieczeniu powinny mieć złoto-brązowy kolor. Z cytryny i pomarańczy wyciskamy sok. Do soku dodajemy cukier i żelatynę, a następnie doprowadzamy sok do wrzenia cały czas mieszając, sok odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę łamiemy na kawałeczki i roztapiamy ją w metalowej miseczce w kąpieli wodnej. Gorącą czekoladę mieszamy z margaryną. Jeszcze ciepłą czekoladą smarujemy wszystkie krążki ciasta. Śmietanę ubijamy. 1/3 ubitej śmietany odkładamy. Do reszty dodajemy tężejącą galaretkę pomarańczową  i dokładnie mieszamy. Masą śmietanową przekładamy krążki tortu oraz smarujemy nią boki i wierzch tortu. Cały tort obsypujemy płatkami migdałowymi. Resztą bitej śmietany dekorujemy tort. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki Smacznego !!!






















Komentarze