Torcik na 4 urodziny Julci w kształcie sukienki lalki




Torcik pieczony specjalnie na życzenie mojej małej Julci z jej ulubionych składników czyli nutelli i bitej śmietany. Julka była oczarowana tortem. W tym roku przechodzi etap księżniczek  więc  i tor musiał przypominać księżniczkę.



Torcik w kształcie sukienki lalki.

Składniki na torcik w kształcie sukienki lalki:

Biszkopt:
  • 6 jajek

  • 7 łyżek mąki

  • 6 łyżek cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • barwnik spożywczy zielony

 Masa I:
  • 2 kubeczki śmietany kremówki po 250 ml każda ( u mnie miały po 60%czyli podwójna  kremówka)

  • 3/4 szklanki cukru pudru

 Masa II:
  • 1 litr mleka

  • 3 budynie waniliowe

  • 2 margaryny

  • czerwony barwnik spożywczy

  • niebieski barwnik spożywczy

 ponadto:
  • 1  słoiczek nutelli

  • kolorowe koraliczki i gwiazdki

  • lalka

 Przygotowanie torciku w kształcie sukienki lalki.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru cały czas ubijając. Potem dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie łączymy z ubitą pianą. Na końcu dodajemy barwnik około jednej łyżki i dokładnie mieszamy. 3/4 ciasta wylewamy na wysmarowaną masłem małą tortownicę. A 1/3 ciasta wylewamy na wysmarowaną metalową miskę wielkości tortownicy, tak aby po upieczeniu powstał mały kopczyk. Tortownicę oraz miskę z ciastem wkładamy do piekarnika razem i pieczemy w temp. 180'C przez 25-30 minut. Biszkopty po u pieczeniu powinny być lekko rumiane. W między czasie przygotowujemy budyń. Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki a resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy wszystkie trzy budynie, a następnie wlewamy je do ugotowanego mleka i na małym ogniu mieszamy aż powstaną pęcherze powietrzne. Budyń po ugotowaniu studzimy. Biszkopt upieczony w tortownicy kroimy na pół aby powstały dwa krążki. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, aby powstała gęsta masa. Na jeden biszkopt upieczony w tortownicy nakładamy kilka łyżek nutelli i rozsmarowujemy po całości. Na nutellę nakładamy połowę bitej śmietany i przykrywamy ją kolejnym krążkiem z tortownicy. Na biszkopt ponownie nakładamy nutellę, a na nutellę resztę bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy biszkopt upieczony w misce w którym wycinamy mały otwór na środku do którego wkładamy lalkę. Ciasto wkładamy do lodówki i bierzemy się za przygotowanie masy budyniowej. Margaryny lekko rozcieramy mikserem. Do  roztartej margaryny dodajemy po trochę ostudzony budyń  nie przerywając ucierania i tak do skończenia budyniu. 1/3 gotowej masy odkładamy, a do reszty dodajemy czerwony barwnik spożywczy w takiej ilości by powstała różowa masa. Połową różowej masy obkładamy dokładnie całe ciasto.  Ciasto dekorujemy różową masą przy pomocy szprycy z końcówką gwiazdki, zostawiając kilka pasów w różnych miejscach oraz tułów lalki. Do odłożonej masy dodajemy niebieski barwnik i dokładnie mieszamy. Niebieską masą dekorujemy przy pomocy szprycy z końcówką gwiazdki pozostałe pasy zostawione na cieście oraz szelki na lalce. Całe ciasto dekorujemy kolorowymi koralikami i gwiazdkami. Smacznego !!!


























Komentarze