Jak tu zrobić Święta bez makowca , dla mnie się nie da, ja nie mam jakiegoś ulubionego przepisu na Makowiec, gdyż uwielbiam wszystkie ciasta zawierające mak. Przepis na ten makowiec robię po raz pierwszy, a przepis znalazłam na tej stronie, choć go troszkę przerobiłam na swój sposób. Ciasto wyszło idealne w smaku, rozpływa się w ustach, a pianka z kruszonka jest po prostu boska.
Makowiec wiejski.
Składniki na makowiec wiejski:
- Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
250 g margaryny,
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
4 jajka, aromat migdałowy,
50 g drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa makowa:
1 szklanka cukru,
2 szklanki maku,
50 g orzechów włoskich,
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 białka.
Pianka:
4 białka,
1 łyżka soku malinowego,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 szklanki cukru pudru.
Kruszonka:
50 g masła,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
1/2 op. cukru waniliowego (8 g) - płatki migdałów
Przygotowanie makowca wiejskiego.
Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami. Wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie połączyć z ciastem. Masa makowa: Mak sparzyć, odsączyć na sicie, trzykrotnie zemleć( ja mak utarłam w robocie). Z białek ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z makiem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Pianka: Z białek, cukru, soku malinowego i z cytryny ubić bardzo sztywną pianę. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki przełożyć ciasto. Na nim rozłożyć masę. Wstawić do piekarnika na 50 min. Piec w temp. 180 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na gorące wyłożyć pianę, posypać migdałami oraz kruszonką i piec ponownie 10 minut. Ciasto zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz