Ptrawka grecka i pomidory malinowe z Tesco





Odkąd pomidor został sprowadzony do Polski przez królową Bonę, zawładnął niepodzielnie naszymi sercami, stając się niezbędnym składnikiem wielu dań naszej kuchni. Tę niegasnącą popularność pomidor zawdzięcza przede wszystkim ilości odmian, w których występuje. Jednym z najbardziej lubianych przez Polaków rodzajem jest pomidor malinowy. W porównaniu do swoich braci, „malinówka” jest bardziej słodka i mięsista. Do pomidora malinowego nie potrzeba drogich dodatków – sam w sobie bowiem smakuje doskonale i wykwintnie.

Tym razem w Tesco  ze specjalnym kuponem rabatowym możecie kupić pomidory malinowe za 1/2 ceny. Wystarczy jedynie:

Ja również zachęcam was do wejścia na stronę internetową Tesco i skorzystania ze wspaniałej kulinarnej oferty jak można w prosty i szybki sposób wyczarować wspaniałości z pomidorów malinowych:

http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/e-kupony/kupon-rabatowy.php


A ja tym razem zapraszam was na "Potrawka grecka" z wykorzystaniem pomidorów malinowych z Tesco.



Potrawka grecka


Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 małe bakłażany
  • 3 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 4 średnie pomidory malinowe z Tesco
  • 1 szklanka rosołu warzywnego
  • 20 dag sera feta
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz
  • słodka mielona papryka


 Bakłażany przecinamy na pół i każdą połówkę posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Po 20 minutach dokładnie płuczemy bakłażany i oczysczamy je z miąszu z pestkami, a następnie kroimy je w kostkę. Cukinie dzielimy wzdłuż na połówki, a natępnie kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie kroimy ją w piórka. Czosnek zaś obieramy i miażdżymy. Pomidory dokładnie płuczemy i kroimy na małe cząstki. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim mięso kilka minut na średnim ogniu, nie przerywajac mieszania. Usmażone mięso przyprawiamy pikantnie solą, pieprzem, paprką i zdejmujemy je z patelni. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy piórka cebuli oraz zmiażdżony czosnek i lekko  podsmażamy. Do cebuli i czosnku dodajemy plasterki cukinii i bakłażany. Całość podlewamy rosołem i  gotujemy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy ser feta w kostkę.  Rosmaryn dobrze płuczemy i drobniutko siekamy. Podsmażone mięso i cząstki pomidora oraz posiekany rozmaryn przekładamy do podgotowanej potrawki. Wszystko dobrze mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu do potrawki dodajemy ser feta i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy doprawiając potrawkę solą, pieprzem i papryką. Potrawkę grecką proponuję podać na gorąco bezpośrednio po ugotowaniu, jest wtedy najsmaczniejsza. Smacznego !!!












Komentarze