Odkąd pomidor został sprowadzony do Polski przez królową Bonę, zawładnął niepodzielnie naszymi sercami, stając się niezbędnym składnikiem wielu dań naszej kuchni. Tę niegasnącą popularność pomidor zawdzięcza przede wszystkim ilości odmian, w których występuje. Jednym z najbardziej lubianych przez Polaków rodzajem jest pomidor malinowy. W porównaniu do swoich braci, „malinówka” jest bardziej słodka i mięsista. Do pomidora malinowego nie potrzeba drogich dodatków – sam w sobie bowiem smakuje doskonale i wykwintnie.
Tym razem w Tesco ze specjalnym kuponem rabatowym możecie kupić pomidory malinowe za 1/2 ceny. Wystarczy jedynie:
Ja również zachęcam was do wejścia na stronę internetową Tesco i skorzystania ze wspaniałej kulinarnej oferty jak można w prosty i szybki sposób wyczarować wspaniałości z pomidorów malinowych:
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/e-kupony/kupon-rabatowy.php
A ja tym razem zapraszam was na "Potrawka grecka" z wykorzystaniem pomidorów malinowych z Tesco.
Potrawka grecka
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 małe bakłażany
- 3 cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 4 średnie pomidory malinowe z Tesco
- 1 szklanka rosołu warzywnego
- 20 dag sera feta
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól i pieprz
- słodka mielona papryka
Bakłażany przecinamy na pół i każdą połówkę posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Po 20 minutach dokładnie płuczemy bakłażany i oczysczamy je z miąszu z pestkami, a następnie kroimy je w kostkę. Cukinie dzielimy wzdłuż na połówki, a natępnie kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie kroimy ją w piórka. Czosnek zaś obieramy i miażdżymy. Pomidory dokładnie płuczemy i kroimy na małe cząstki. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim mięso kilka minut na średnim ogniu, nie przerywajac mieszania. Usmażone mięso przyprawiamy pikantnie solą, pieprzem, paprką i zdejmujemy je z patelni. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy piórka cebuli oraz zmiażdżony czosnek i lekko podsmażamy. Do cebuli i czosnku dodajemy plasterki cukinii i bakłażany. Całość podlewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy ser feta w kostkę. Rosmaryn dobrze płuczemy i drobniutko siekamy. Podsmażone mięso i cząstki pomidora oraz posiekany rozmaryn przekładamy do podgotowanej potrawki. Wszystko dobrze mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu do potrawki dodajemy ser feta i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy doprawiając potrawkę solą, pieprzem i papryką. Potrawkę grecką proponuję podać na gorąco bezpośrednio po ugotowaniu, jest wtedy najsmaczniejsza. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz