Bułeczki drożdżowe




Bułeczki idealne wprost na majowe spacery, pyszne delikatne i nie za słodkie, oczywiście bez masy cukrowej. Ja polecam bułeczki nadziać marmoladą i spałaszować popijając kubkiem dobrej kawy lub gorącym kakao.



Składniki:
  • 1/2 kg mąki

  • 1/2 szklanki cukru

  • 5 łyżek margaryny

  • 1 jajko

  • 1/4 litra mleka

  • 1/2 opakowania świeżych drożdży czyli jakieś 2,5 dag

  • 1 paczka cukru waniliowego

 Ponadto:
  • 1 jajko

  • 3 łyżki mleka

  • cukier

  • biała masa cukrowa

  • kandyzowana skórka pomarańczowa

  • marmolada z dzikiej róży

 Przygotowujemy rozczyn z drożdzy,  1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i takiej ilości mleka aby rozczyn miałm konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając go ściereczką. W międzczasie ucieramy jajko z cukrem. Do podrośnietego rozczynu dodajemyh resztę ciepłego mleka, przesianą mąkę i utarty cukier z jajkiem. Z podanych składników wyrabiamy dość gęste ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się dodajemy wówczas stopiony tłuszcz i cukier waniliowy. Ponownie wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośniecia w ciepłe miejsce przykrywając je ściereczką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków. Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczki. Bułeczki układamy w odstepach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zostawiamy je do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy cukrem. Bułeczki pieczemy  w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30 mint. Bułeczki po upieczeniu powinny mieć ładny złoto-brązowy kolor. Ja swoje bułeczki po ostudzeniu nadzałam marmoladą różaną i ozdobiłam je białą masą cukrową, którą posymałam dodatkowo kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego !!!
















Komentarze