30 minut Jamiego na kanale Kuchnia.tv oraz Smażona mielona wołowina,ziemniaki w mundurkach i sos pomidorowy




Kto jeszcze nie oglądał programu "30 minut Jamiego" na kanale Kuchnia.tv to niech szybko nadrobi zaległości. Program "30 minut Jamiego" eminowany jest od poniedziałku do piątku o godzinie 21.30 na kanale Kuchnia.tv. Ja bardzo lubię program Jmiego który potrafi wyczarować wspaniałe dania tylko w 30 minut. Jamie jest dla mnie wybitnym kucharzem, który ukazuje nam wspaniałą kuchnię brytyjską. Bardzo wielu ludzi uważa, że kuchnia brytyjskai  to "śmieciowe jedzenie", bardzo tłuste, nie zdrowe i tu popełniają wielki błąd takim myśleniem. A tak naprawdę kuchnia brytyjska, którą ukazuje nam Jamie w swoim programie to fantastyczne brytyjskie domowe jedzenie, cudnie podane i o bardzo wyrafinowanym smaku. Więc kochani nie ulegajcie stereotypom i osądom innych tylko sami wypróbujcie. Zachęcam was do obejrzenia programu "30 minut Jamiego" na kanale  Kuchnia.tv, a sami się przekonacie, że brytyjskie potrawy są wspaniałe, pyszne oraz to że możecie je sami szybko i prosto zrobić we własnym domu. A żeby pokazać i przekonać was do kuchni brytyjskie zapraszam was na potrawę, którą sama zrobiłam według przepisu Jamiego czyli na smażoną mieloną wołowinę, ziemniaki w mundurkach i sos pomidorowy.

Przepis cytuję ze strony kuchnia.tv

Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy


Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 25)


  • Ziemniaki:
    4 duże ziemniaki do pieczenia
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    4 łyżeczki śmietany

    Zapiekanka:
    500 g dobrej jakości mielonej wołowiny
    2 gałązki świeżego tymianku
    1 czerwona cebula
    2 marchewki
    3 łodygi selera naciowego
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    4 ząbki czosnku
    6 łyżek sosu Worcestershire
    mały pęczek natki pietruszki o płaskich liściach

    Fasola:
    4 plastry wędzonego boczku
    2 pomidory
    puszka (400 g) fasoli półksiężycowatej (u mnie puszka bobu)
    czerwony ocet winny
    listki z 2-3 gałązek bazylii

    Sałatka:
    1 sałata głowiasta
    garść opłukanej rukwi wodnej(u mnie rukola)
    1 awokado
    1 czubata łyżeczka śmietany
    1 cytryna

    Przyprawy:
    oliwa z oliwek
    oliwa extra vergine
    sól morska i czarny pieprz


    NA POCZĄTEK
    Przygotuj składniki i potrzebny sprzęt. Włącz górną grzałkę piekarnika na 220 stopni C i wstaw metalową brytfankę, żeby się nagrzała. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu i drugą na małym ogniu. Zamontuj w malakserze tarczę do krojenia na plasterki.

    ZIEMNIAKI
    Umyj ziemniaki, oczyść z oczek i przebarwień, nakłuj kilkakrotnie nożem.

 Włóż do dużej miski nadającej się do kuchenki mikrofalowej i przykryj podwójną warstwą plastikowej folii. Wstaw do mikrofalówki na 14-16 min, aż się ugotują.



WOŁOWINA
Włóż mieloną wołowinę na największą patelnię i rozdrobnij drewnianą łyżką. Polej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Dorzuć listki tymianku i smaż często mieszając, aż mięso się zezłoci.


FASOLA
Wlej na drugą patelnię nieco oliwy i postaw na małym ogniu. Dodaj drobno pokrojony boczek. Usmaż go na złoto mieszając od czasu do czasu i zdejmij patelnię z ognia.


WOŁOWINA
Obierz i przekrój na pół czerwoną cebulę. Umyj i obierz marchewki oraz łodygi selera, a następnie pokrój wszystkie warzywa w malakserze na plasterki i odstaw na bok. Do podsmażonego na złoto mielonego mięsa dodaj listki rozmarynu i 4 nie obrane zmiażdżone praską ząbki czosnku oraz dolej 6 łyżek sosu Worcester. Dobrze wymieszaj, przesmaż, dodaj pokrojone w plasterki warzywa i ponownie wymieszaj. Zmniejsz płomień i smaż do chwili, aż warzywa zmiękną.


ZIEMNIAKI
Sprawdź, nakłuwając nożem każdy ziemniak, czy jest na wskroś ugotowany. Posiekaj drobno listki rozmarynu, dodaj do ziemniaków ze szczyptą soli oraz pieprzu i skrop oliwą. Delikatnie przemieszaj, by je przyprawić. Przełóż ziemniaki na rozgrzaną blachę do pieczenia i wstaw pod grill, by je zapiec.


FASOLA
Pokrój pomidory i dorzuć do boczku. Dodaj fasolkę z zalewą i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż zawrze, a sos trochę odparuje i zrobi się kremowy.


SAŁATA
Poobrywaj liście sałaty, umyj je i odwiruj w suszarce. Przełóż do salaterki z rukwią. Przetnij awokado na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżeczką porcje miąższu i dodaj do sałaty. Zmiksuj śmietanę z miąższem drugiej połówki awokado, sokiem z cytryny, czterema łyżkami oliwy extra vergine oraz szczyptą soli i pieprzu. Jeśli dressing będzie za gęsty, dolej odpowiednią, niewielką ilość wody.


WOŁOWINA
Posiekaj większość natki pietruszki, dorzuć do patelni z wołowiną, zachowując kilka całych listków. Sprawdź smak, ewentualnie skoryguj i przełóż mięso na duży półmisek.(ja pominełam).


FASOLA
Domieszaj jeszcze nieco oliwy extra vergine i octu, a następnie dopraw do smaku. Posyp fasolę listkami bazylii i postaw naczynie na stole.


SAŁATA
Przemieszaj sałatę z dressingiem i jedz!


ZIEMNIAKI
Wyjmij ziemniaki z piekarnika. Natnij je na krzyż i rozchyl na boki. Ułóż je na wołowinie z warzywami, a na każdy nałóż łyżeczkę śmietany i posyp pozostałą natką pietruszki. Podaj półmisek na stół. Smacznego !!!
























Komentarze