Mazurek orzechowy





Świątecznego mazurka czas zacząć!

Pisanki, śmigus-dyngus, świąteczne baranki, bazie i palemki... Polska tradycja wielkanocna jest bardzo zróżnicowana i bogata. Jednym z jej nieodłącznych elementów są tradycyjne ciasta.  Gdybyśmy mieli wymienić takie, bez którego ciężko wyobrazić sobie spotkanie przy świątecznym stole, to wielu z nas z pewnością wskazałoby na mazurka. Tym tradycyjnym staropolskim ciastem delektowano się już na dworach szlacheckich.

Wielką zaletą mazurka jest jego uniwersalność. Możemy eksperymentować zarówno z samym spodem, który można przygotować na cieście kruchym, biszkoptowym, makaronikowym lub marcepanowym,  jak i z rożnymi rodzajami nadzienia. Do szczególnie popularnych należą masy kajmakowe, czekoladowe, przekładańce z marmoladą, owocami i bakaliami. Wielkanocne mazurki nie dość, że efektownie wyglądają, to równie dobrze smakują i pierwsze  znikają ze świątecznego stołu!  Wypróbujcie przepis Kasi na to pyszne ciasto.



Cytuję przepis ze strony Moje ciasto na Mazurek Orzechowy



Składniki:
  • 150 g margaryny Kasia

  • 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)

  • 3/4 szklanki mleka w proszku (75 g)

  • 2 łyżki wody

  • migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji

  • ciasto:

  • 1/2 szklanki cukru (125 g)

  • 1 szklanka mąki (170 g)

  • 1,5 szklanki zmielonych orzechów (180 g)

  • 1 kostka Kasia

  • 1 jajko

  • 1 łyżka śmietany

Do miski włóż   Kasię, mąkę, zmielone orzechy, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj. I wylep nim prostokątną formę o wymiarach podstawy 22 x 27cm. Ciasto nakłuj widelcem. I piecz w 180st.C około 20 minut. Przygotuj pomadę.   Kasie rozpuść w rondelku. Dodaj cukier, wodę i mleko w proszku. Całość mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka.
Na upieczone ciasto wyłóż jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Odstaw na chwilę do zastygnięcia. Mazurka udekoruj według własnego uznania bakaliami i kandyzowanymi skórkami pomarańczy.Ja mazurek dekorowałam migdałami, orzechami laskowymi, pomarańczową skórką kandyzowaną i makiem..............................................

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 20 minut




















Komentarze