Składniki:
- 1/2 dukanowskiej babki cytrynowej z tego przepisu
- 1 i 1/2 kubka mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 300 g serka homogenizowanego
- 10 łyżek słodziku
- 2 łyżki żelatyny.
- 1/4 gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Polewa:
- 3/4 kubka małego jogurtu naturalnego 0%
- 7 łyżek mleka w proszku
- 2 łyżeczki kawy zbożowej inka w proszku
Ugotować budyń na mleku, a następnie odstawić go aby przestygł. Dukanowską babkę kroimy na bardzo cienkie plasterki tak na około 0,5 cm. Plasterki babki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Na mojej blaszce zmieściło się 10 kawałków. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dokładnie mieszamy aż ostygnie. Do miski wkładamy ostygnięty budyń, serek homogenizowany i słodzik. Wszystko dokładnie miksujemy aż powstanie lejąca masa. Na koniec delikatnie dodać rozpuszczoną żelatynę. I wszystko razem jeszcze raz dokładnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na ciasto. Na masie układamy cienkie plastry dukanowskiej babki i wstawiamy całe ciasto do lodówki na 30 minut. W między czasie robimy polewę czyli dokładnie ze sobą mieszamy jogurt, mleko w proszku i kawę inkę. Kiedy ciasto nam stężeje wylewamy na nie polewę kawową i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Polewa nie powinna do końca być zastygnięta, u mnie była taka w sam raz niby zastygnięta, a mięciutka i delikatna. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz