Robiłam mojemu mężusiowi krokiety i żeby nie ciągnęło mnie do "grzechu" czyli spałaszowania kilku normalnych krokietów ociekających tłuszczem postanowiła zrobić sobie kilka dukanowskich. Krokiety wyszły rewelacyjnie, nawet muszę przyznać że w smakowały jak te prawdziwe do tego jeszcze czerwony barszczyk po prostu niebo w gębie i dwa dni gotowania obiadu z głowy.
Składniki na naleśniki:
- 400 ml kefiru naturalnego
- 2 jajka
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki mazeiny
Ponadto:
- 2 ugotowane 2 piersi z kurczaka (u mnie z rosołu)
- 1 mała cebula
- sól i pieprz
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 jajka
Do miski wlewamy kefir, dodajemy jajka, mazeinę i otręby owsiane. Składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Patelnie teflonową rozgrzewamy na wolnym ogniu, kiedy patelnia będzie gorąca nalewamy na nią chochelkę ciasta i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż naleśnik będzie się zaczynał sam odklejać od patelni ( ja smażyłam jakieś 8-10 minut). Kiedy naleśnik się usmaży z jednej strony obracamy go na drugą stronę i tu podpiekamy jakieś 3-4 minut. I tak smażymy naleśniki aż do wyczerpania ciasta. Ja miałam 5 naleśników. W między czasie kiedy będą smażyć się naleśniki przygotowujemy farsz. Na patelni bez tłuszczu podsmażamy pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Podsmażoną cebulkę i kawałki ugotowanej piersi wrzucamy do robota z nożami, dodajemy sól i pierz. A następnie wszystko dokładnie miksujemy około 5-8 minut aż powstanie gęsta mięsna masa. Mięso i cebulkę możecie przepuścić przez maszynkę, jeżeli nie macie robota. Na usmażone naleśniki nakładamy mięsny farsz. Naleśniki z farszem zwijamy jak na zdjęciach. Naleśniki mogą lekko popękać podczas zwijania. Zwinięte w krokiety naleśniki obtaczamy w roztrzepanych jajkach, przyprawionych solą i pieprzem. Obtoczone w jajku krokiety posypujemy otrębami pszennymi. Krokiety podsmażamy na rozgrzanej teflonowej patelni z każdej strony na wolnym ogniu. Usmażone krokiety podajemy na gorąco razem ze szklaneczką czerwonego barszczyku. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz