Przepis na ciasto pochodzi z gazety przyjaciółka ''Najlepsze Świąteczne przepisy'98" i według mnie jest to najlepsze ciasto bakaliowe jakie zdarzyło mi się do tej pory zrobić. Cisto szybko się robi, wyrasta idealnie, a do tego jest przepyszne.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku o pieczenia
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki rozdrobionych orzechów (u mnie pekan)
- 3 łyżki alkoholu
Lukier:
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z jednej cytryny
Rodzynki, orzechy, migdały oraz skórkę pomarańczową wrzucamy do miski i dodajemy do nich alkohol i 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami. Do masy jajecznej dodajemy mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na końcu do ciasta dodajemy bakalie i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do średniej wielkości foremki na babkę posmarowanej margaryną i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 1 godzinę i kwadrans. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto-brązowy kolor. Cukier puder mieszamy dokładnie z bardzo ciepłym sokiem z cytryny. Babkę polewamy przygotowanym lukrem i dekorujemy bakaliami. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz