Słowackie ciasto bakaliowe




Przepis na ciasto pochodzi z gazety przyjaciółka ''Najlepsze Świąteczne przepisy'98" i według mnie jest to najlepsze ciasto bakaliowe jakie zdarzyło mi się do tej pory zrobić. Cisto szybko się robi, wyrasta idealnie, a do tego jest przepyszne.



Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 1 kostka margaryny

  • 1 szklanka cukru

  • 4 jajka

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku o pieczenia

  • 1/2 szklanki rodzynek

  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

  • 1/2 szklanki  rozdrobionych orzechów (u mnie pekan)

  • 3 łyżki alkoholu

 Lukier:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

  • sok z jednej cytryny

 Rodzynki, orzechy, migdały oraz skórkę pomarańczową wrzucamy do miski i dodajemy do nich alkohol i 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami. Do masy jajecznej dodajemy mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na końcu do ciasta dodajemy bakalie i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do średniej wielkości foremki na babkę posmarowanej margaryną i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 1 godzinę i kwadrans.  Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto-brązowy kolor. Cukier puder mieszamy dokładnie z bardzo ciepłym sokiem z cytryny.  Babkę polewamy przygotowanym lukrem i dekorujemy bakaliami. Smacznego !!!













Komentarze