Jajka faszerowane pieczarkami z porem (dieta Dukana, faza II)



A o to moja druga propozycja imprezowego  uprzyjemnienia sobie życia będąc na diecie Dukana. Fantastyczna i bardzo szybka w wykonani przekąska, zniknęła z mojego stołu w mgnieniu oka nawet nie zdążyłam powiedzieć moim gościom że to z diety Dukana. Więc sami widzicie dość że jajeczka są przepyszne to do tego jeszcze dietetyczne.



Składniki:
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 średni  por
  • 15 dag pieczarek
  • sól i pieprz


Pieczarki pokrojone w drobną kostkę oraz pora poszatkowanego w pół paseczki dusimy na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu podlewając jedynie 2-3 łyżkami wody. Kiedy pieczarki i por uduszą nam się wówczas odstawiamy je do ostygnięcia. Ugotowane jajka przecinamy nożem wzdłuż na pół. Z połówek jajek wyjmujemy żółtka, które wrzucamy do miski dodając ostudzone duszone pieczarki z porem. Zawartość miski dokładnie ze sobą mieszamy rozdrabniając na miazgę żółtka. Na końcu farsz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem  napełniamy po kolei połówki jajek. Nafaszerowane jajka układamy na talerzu i odkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego !!!






Komentarze