Były imieniny mężulka, a żeby nie zgrzeszyć wymyśliłam sobie trochę przyjemności do jedzenia, a jedną z nich była właśnie ta sałatka. Przepyszna brokułowo-porowa z dodatkiem jajka i pieczarek w smaku lekko kwaskowata, ale podejrzewam że jest to zasługa korniszonów i jogurtu więc żeby przełamać smak dodałam do niej słodzika.
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 15 dag pieczarek
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 średni por
- 2-3 korniszony
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego naturalnego
- sól, pieprz, słodzik w proszku
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Brokuły po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Pieczarki kroimy w plasterki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut od momentu wrzenia wody. Pieczarki po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Jajka obieramy i kroimy w grubą kostkę, przekładamy je do miski i dodajemy pokrojonego w pół paseczki pora, pokrojone w kostkę korniszony, ugotowane i rozdrobnione widelcem różyczki brokuła, odcedzone pieczarki oraz jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodzikiem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz