Brokułowo-porowa sałatka z jajkiem i pieczarkami (dieta Dukana, faza II)





 Były imieniny mężulka, a żeby nie zgrzeszyć wymyśliłam sobie trochę przyjemności do jedzenia, a jedną z nich była właśnie ta sałatka. Przepyszna brokułowo-porowa z dodatkiem jajka i pieczarek w smaku lekko kwaskowata, ale podejrzewam że jest to zasługa korniszonów i jogurtu więc żeby przełamać smak dodałam do niej słodzika.



Składniki:
  • 1 mały brokuł

  • 15 dag pieczarek

  • 3 ugotowane na twardo jajka

  • 1 średni por

  • 2-3 korniszony

  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego naturalnego

  • sól, pieprz, słodzik w proszku

 Brokuł  dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Brokuły po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Pieczarki kroimy w plasterki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut od momentu wrzenia wody. Pieczarki po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Jajka obieramy i kroimy w grubą kostkę, przekładamy je do miski i dodajemy pokrojonego w pół paseczki pora, pokrojone w kostkę korniszony, ugotowane i rozdrobnione widelcem różyczki brokuła, odcedzone pieczarki oraz jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodzikiem. Smacznego !!!




Komentarze