Zwykłe kruche ciasteczka



Przepis na ciasteczka pochodzi z poradnika kulinarnego Macieja Kuronia "Kuchnia bez tajemnic". Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, przede wszystkim ciasteczka szybko się robi i są rewelacyjne, no i znikają ze stołu w mgnieniu oka chociaż robiłam je z podwójnej porcji.



Składniki:
  • 75 g masła

  • 150 g cukru pudru

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

  • 175 g mąki

  • szczypta soli

 Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do masła dodajemy jajko i starta skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy przesianą mąkę i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy, najlepiej mikserem. Ciasto przekładamy do woreczka z końcówka w kształcie kółka lub gwiazdki. Ciasto wyciskamy bezpośrednio na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, tworząc różne wzory. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190'C przez około 20-25 minut, aż ciasteczka ładnie się zrumienią. Upieczone ciasteczka studzimy i zajadamy się nimi do woli. Smacznego !!!








Komentarze