Przepis na ciasteczka pochodzi z poradnika kulinarnego Macieja Kuronia "Kuchnia bez tajemnic". Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, przede wszystkim ciasteczka szybko się robi i są rewelacyjne, no i znikają ze stołu w mgnieniu oka chociaż robiłam je z podwójnej porcji.
Składniki:
- 75 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 175 g mąki
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do masła dodajemy jajko i starta skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy przesianą mąkę i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy, najlepiej mikserem. Ciasto przekładamy do woreczka z końcówka w kształcie kółka lub gwiazdki. Ciasto wyciskamy bezpośrednio na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, tworząc różne wzory. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190'C przez około 20-25 minut, aż ciasteczka ładnie się zrumienią. Upieczone ciasteczka studzimy i zajadamy się nimi do woli. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz