Dukanowskie babeczki po prostu niebo w gębie, nie spodziewałam się nawet że mogą być takie pycha, kiedy spróbował je mój mąż stwierdził że na pewno to nie są dietetyczne babeczki bo są za dobre, z reszta moja córcia która jest wybredna w jedzeni i tylko ruskie wcina też jedną porwała.
Składniki:
- 1 ugotowane udko z kurczaka bez skórki
- 4 jajka
- 8 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 1 pęczek cebulki ze szczypiorem
- 4 łyżki serka wiejskiego nisko tłuszczowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Mięso obieramy z kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki przekładamy do miski i dodajemy po kolei; otręby owsiane, otręby pszenne, poszatkowana cebulkę ze szczypiorem, serek wiejski, żółtka, proszek do pieczeni, sól i pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i dokładamy ubitą na sztywno pianę z białek. Całość delikatnie ze sobą łączymy i przekładamy do papierowych foremek w kształcie babeczek, które umieszczamy w brytfance do pieczenia muffin. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40-60 minut. Babeczki powinny mieć ładny brązowy kolor. Babeczki zjadamy na ciepło lub na zimno , w każdej formie są rewelacyjne. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz