Chłopski garnek





A teraz trochę odmiany, postanowiłam dodawać na przemian jak to mój mąż mówi "normalne jedzenie" na przemian z daniami dukanowskimi. Tak więc polecam wam danie które  u nas gotowało się nad ogniskiem w takim żeliwny garnku, przeważnie zawsze w czasie wakacji, tylko że w tedy do garnka wrzucaliśmy surowe ziemniaki i wszystko dusiło się nad ogniskiem około 2-3 godzin. Ale taki chłopski garnek zrobiony w domu też jest bardzo smaczny, chociaż nie równa się z tym z nad ogniska.



Składniki:
  • 1-1,5 kg ziemniaków

  • 25 dag wędzonego boczku

  • 50-75 dag kiełbasy zwyczajnej

  • 1 czerwona cebula

  • 1 biała cebula

  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków

  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

  • 1 łyżeczka przyprawy do zup

  • pieprz

  • 2-3 łyżki smalcu


Ziemniaki dokładnie płuczemy, kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm, pokrojone ziemniaki przerzucamy do garnka, dodajemy jedną łyżeczkę soli i gotujemy aż ziemniaki  zmiękną, pamiętajmy aby ich nie rozgotować, a następnie odcedzamy je z nadmiaru wody. Na patelni podgrzewamy smalec, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną wpół plasterki kiełbasę. Boczek i kiełbasę smażymy na brązowy kolor od czasu do czau wszystko mieszając. Do podsmażonego boczku z kiełbasą dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę białą i czerwoną. Całość dokładnie mieszamy i dalej smażymy do momentu zarumienienia się cebuli. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki. Potrawę dokładnie mieszamy w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.  Smacznego !!!









Komentarze