Składniki:
- 15-20 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 kromka pszennego chleba
- 1 jajko
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do zup
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- pieprz
Kromkę chleba moczymy w bardzo gorącej wodzie przez około 2-3 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa mielonego razem z pokrojoną w kostkę i lekko podsmażoną cebulą, jajkiem, bułką tartą, przyprawą do zup i pieprzem. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Z przygotowanej masy formujemy małe kuleczki. Gotowe mięsne kulki gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 5-6 minut na średnim ogniu od momentu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pulpety odcedzamy i układamy na talerzu, możemy je polać sosem grzybowym lub koperkowym z dodatkiem ziemniaków lub kaszy gryczanej i surówki, ale mojej małej najlepiej smakują bez dodatków. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz