Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklamki mąki
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżka drożdży instant
Dodatki:
- 4 pomidory
- 30 dag pieczarek
- 25-30 dag szynki
- 1 średnia cebula
- 1 pomarańczowa papryka
- 1/2 puszka kukurydzy
- 25 dag żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz i bazylia
Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże z cukrem, rozpuszczone w 3/4 szklanki ciepłej wody. Wszystko lekko wymieszać.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy drożdże zaczną pracować dodać olej i sól, a następnie zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Na oleju zeszklić posiekany czosnek i cebulę, dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, wszystko razem wymieszać i gotować przez 10 minut. Gorące pomidory przełożyć do wysokiego naczynia i zmikasować blenderem aż utworzy się pasta pomidorowa. Lekko podrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek o wymiarach dużej brytfanny w której będzie pieczona pizza, a następnie przełożyć placek na natłuszczoną blachę. Ułożone na blasze ciasto smarujemy pastą pomidorową. Sos pomidorowy posypać bazylią, a nastepnie układamy na nim plasterki szynki. Na szynkę wysypać pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną kukurydzę. Na końcu układamy poszatkowane w plasterki pieczarki i obsypujemy całość startym na tarce o grubych oczkach serem. Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 225'C przez około 20-30 minut. Upieczona pizza najlepiej smakuje na gorąco, ale zimny kawałeczek również jest niczego sobie. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz