Składniki:
na 2 biszkopty zwykłe:
- 3 jajka x2
- 3 łyżki cukru x2
- 6 łyżek mąki pszennej x2
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kokosu
Składniki na masę:
- 1 kostka masła
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 1 czekolada mleczna
Ponadto:
- 20 dag marcepanu
- 2 czekolady mleczne
- ozdoby według uznania
Na początek pieczemy biszkopty zwykłe, można oczywiście z podanych składników upiec jeden biszkopt a potem go przekroić na pół, ale ja jednak wolałam upiec każdy osobno. Składniki są podane oczywiście na jeden biszkopt ale zaznaczyłam przy każdym produkcie że to jest podwójna porcja. Tak więc ubijamy trzy białka z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo po jednym żółtku, w sumie trzy i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ( sześć łyżek). Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 20-25 minut. Biszkopt kokosowy robimy w podobny sposób jak biszkopty zwykłe tylko do przesianej mąki dodajemy kokos i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto również wylewamy na wysmarowaną papierem do pieczenia średnią foremkę i pieczemy tak jak pozostałe biszkopty. Upieczone biszkopty odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie kiedy będą się piekły biszkopty gotujemy budyń tzw. do dotującego się mleka (1 i 1/2 szklanki) dodajemy budyń wymieszany w 1/2 szklanki mleka i dokładnie cały czas mieszając gotujemy budyń do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, czyli na garnek z gotującą się wodą kładziemy metalową miseczkę z kawałkami czekolady. Kiedy czekolada nam się całkowicie rozpuści odkładamy ją do lekkiego przestygnięcia. Przygotowujemy masę: masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. A następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i dokładnie mieszamy. Pod koniec ucierania masy dodajemy płynną przechłodzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. 3-4 łyżki masy odkładamy na wysmarowanie boków ciasta. Przekładanie tortu: na biszkopt zwykły kładziemy połowę masy. Dokładnie rozsmarowujemy, a następnie nakładamy biszkopt kokosowy. Na biszkopt kokosowy wykładamy pozostałą część masy, również dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy trzecim biszkoptem. Boki tortu smarujemy odłożoną masą. Na cały tort nakładamy rozwałkowany marcepan i dokładnie obkładamy nim ciasto. Na marcepan wylewamy roztopione w kąpieli wodnej czekolady, tak aby czekolada dokładnie pokryła cały marcepan. Na koniec ozdabiamy tort według uznania. Smacznego !!!!
Komentarze
Prześlij komentarz