Składniki:
- 6-7 płatów filetowych z ryby
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
- kilka łyżek bułki tartej
- 1 duży por
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- 2 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- olej do smażenia ryby
- 3-4 łyżki oleju do podsmażenia warzyw
Filety polewamy sokiem z cytryny. A następnie po kolei panierujemy. Najpierw w mące. Następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem. A na końcu w bułce tartej.
O panierowane ryby smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor z obu stron i odstawiamy do przestygnięcia. Na patelni podsmażamy warzywa: oczyszczonego i pokrojonego w pół paseczki pora, obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewki i pietruszki oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa dokładnie mieszamy i lekko podsmażamy, a następnie podlewamy niewielką ilością wodą i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy wówczas do nich przecier pomidorowy i keczup. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do momentu utworzenia nam się warzywnego sosu. Usmażoną rybę kroimy na kawałki, połowę ryby układamy na dnie przeźroczystego naczynia, na to wylewamy połowę warzywnego sosu. Na sosie układamy pozostałą część ryby, którą pokrywamy resztą warzywnego sosu. Potrawę możemy podawać na ciepło jak i również na zimno. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz