Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji



 W dniu dzisiejszym mój blog obchodzi  swoje pierwsze urodziny. Ten czas tak szybko leci że nawet się nie obejrzałam a tu już 12 miesięcy za sobą. W tym roku był bardzo fajne i miłe chwile, ale też chwile zniechęcenia, świadomości że się popada w rutynę i cała przyjemność z blogowania uciekała. Ale takie chwile i rozterki to podejrzewam że ma każda osoba prowadząca blog. A więc z okazji urodzin przepis na przepyszny czekoladowy torcik,  dla osłodzenie sobie życia, polecam wszystkim a zwłaszcza tym którzy nie liczą kalorii !!!



Składniki:
  • 15 dag gorzkiej czekolady (1.5 abliczki)

  • 2/3 kostki masła

  • 2/3 szklanki cukru pudru

  • 3 żółka

  • 10 dag mielonych migdałów

  • 3 białka

  • 10 płaskich łyżek mąki pszennej

  • 10 dag masy marcepanowej

  • kilka łyżek marmolady pomarańczowej

  • trochę cukru pudru do podsypania marcepanu

  • 3 tabliczki czekolady mlecznej na polewę

Gorzką czekoladę połamać na kawałki, przełożyć  do metalowej miseczki. Miseczkę wstawić do większego garnka z gorącą wodą i stopić, ciągle mieszając. Miękkie masło utrzeć na na jednolity puszysty krem z połową cukru pudru. A następnie dodać przestudzoną płynną czekoladę, żółtka i mielone migdały. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru pudru, a następnie dodać je razem z mąką do masy i wszystko delikatnie mieszamy. Ciastem napełnić wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do  temp. 180'C przez około 40-50 minut. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia, a następnie kroimy je na pół. Na połowę ciasta nakładamy marmoladę i przykrywamy je drugim kawałkiem ciasta. Czekolady mleczne topimy tak samo jak czekoladę gorzką. Cienka warstwą stopionej czekolady smarujemy cały tort. Masę marcepanową rozwałkowujemy na cienki placek podsypując cukrem pudrem, o wielkości takiej aby przykrył nam cały tort, a następnie nakładamy marcepan na warstwę czekolady obkładając dokładnie całe ciasto. Pozostałą polewą czekoladową polać całą powierzchnię marcepanu i wygładzić łopatką. Gdy polewa jest jeszcze miękka udekorować ją migdałami nałożonymi na porcje czekolady oraz kształtami powycinanymi z marcepanu, a następnie odkładamy tort w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia polewy. Smacznego !!!













 





Komentarze