W dniu dzisiejszym mój blog obchodzi swoje pierwsze urodziny. Ten czas tak szybko leci że nawet się nie obejrzałam a tu już 12 miesięcy za sobą. W tym roku był bardzo fajne i miłe chwile, ale też chwile zniechęcenia, świadomości że się popada w rutynę i cała przyjemność z blogowania uciekała. Ale takie chwile i rozterki to podejrzewam że ma każda osoba prowadząca blog. A więc z okazji urodzin przepis na przepyszny czekoladowy torcik, dla osłodzenie sobie życia, polecam wszystkim a zwłaszcza tym którzy nie liczą kalorii !!!
Składniki:
- 15 dag gorzkiej czekolady (1.5 abliczki)
- 2/3 kostki masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3 żółka
- 10 dag mielonych migdałów
- 3 białka
- 10 płaskich łyżek mąki pszennej
- 10 dag masy marcepanowej
- kilka łyżek marmolady pomarańczowej
- trochę cukru pudru do podsypania marcepanu
- 3 tabliczki czekolady mlecznej na polewę
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miseczki. Miseczkę wstawić do większego garnka z gorącą wodą i stopić, ciągle mieszając. Miękkie masło utrzeć na na jednolity puszysty krem z połową cukru pudru. A następnie dodać przestudzoną płynną czekoladę, żółtka i mielone migdały. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru pudru, a następnie dodać je razem z mąką do masy i wszystko delikatnie mieszamy. Ciastem napełnić wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40-50 minut. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia, a następnie kroimy je na pół. Na połowę ciasta nakładamy marmoladę i przykrywamy je drugim kawałkiem ciasta. Czekolady mleczne topimy tak samo jak czekoladę gorzką. Cienka warstwą stopionej czekolady smarujemy cały tort. Masę marcepanową rozwałkowujemy na cienki placek podsypując cukrem pudrem, o wielkości takiej aby przykrył nam cały tort, a następnie nakładamy marcepan na warstwę czekolady obkładając dokładnie całe ciasto. Pozostałą polewą czekoladową polać całą powierzchnię marcepanu i wygładzić łopatką. Gdy polewa jest jeszcze miękka udekorować ją migdałami nałożonymi na porcje czekolady oraz kształtami powycinanymi z marcepanu, a następnie odkładamy tort w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia polewy. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz