Pierogi z grzybami i kapustą





Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju


Składniki na farsz:
  • 0.5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 1 szklanka mrożonych pieczarek lub 30 dag świeżych
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól i pieprz


Ponadto:
  • 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 łyżki oleju do zrumienienia cebuli do polania pierogów


Suszone grzyby gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę oraz drobno pokrojone ugotowane suszone grzyby razem z mrożonymi  pokrojonymi pieczarkami. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości pieczarek oraz odparowania nadmiaru soku. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy mikserem. Kiedy ciasto będzie jędrne i jednolite, wówczas dzielimy je na 2-3 kawałki i po koleji rozwałkowujemy. Z cienko rozwałkowanych placków wykrawamy  szklanką krążki i na każdy nakładamy farsz. Pierogi zlepiamy i układamy na czystej, suchej ściereczce. Pierogi gotujemy w dużej ilości  wrzącej osolonej wody z olejem. Od chwili wypłynięcia na wierzch gotujemy je na średnim ogniu przez około 3-5 minut. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzkową i układamy je na talerzu, a następnie polewamy zrumienioną na oleju drobno posiekaną cebulą. Smacznego !!!










Komentarze