Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- 0.5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty
- 20 dag suszonych grzybów
- 1 szklanka mrożonych pieczarek lub 30 dag świeżych
- 1 czerwona cebula
- 3-4 łyżki oleju
- sól i pieprz
Ponadto:
- 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
- 1 czerwona cebula
- 3-4 łyżki oleju do zrumienienia cebuli do polania pierogów
Suszone grzyby gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną kiszoną kapustę oraz drobno pokrojone ugotowane suszone grzyby razem z mrożonymi pokrojonymi pieczarkami. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości pieczarek oraz odparowania nadmiaru soku. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy mikserem. Kiedy ciasto będzie jędrne i jednolite, wówczas dzielimy je na 2-3 kawałki i po koleji rozwałkowujemy. Z cienko rozwałkowanych placków wykrawamy szklanką krążki i na każdy nakładamy farsz. Pierogi zlepiamy i układamy na czystej, suchej ściereczce. Pierogi gotujemy w dużej ilości wrzącej osolonej wody z olejem. Od chwili wypłynięcia na wierzch gotujemy je na średnim ogniu przez około 3-5 minut. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzkową i układamy je na talerzu, a następnie polewamy zrumienioną na oleju drobno posiekaną cebulą. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz