Składniki na ciasto murzynkowe:
- 1 szklanka wody
- 3-4 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli esencji migdałowej lub rumowej
Składniki na masę serową:
- 50 dag białego sera mielonego
- 4 jajka
- 1/4 kostki masła
- 1 budyń
- 1 szklanka cukru pudru
Wodę, cukier i kakao doprowadzamy do wrzenia. A następnie gotujemy przez około 3 minuty. Podgotowaną polewę ściągamy z ognia i dodajemy do niej całą kostkę margaryny lub masła i odstawiamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu. Po rozpuszczeniu sie margaryny do masy dodajemy oddzielone od białek żółtka, esensję migdałową lub rumową i mąkę, a następnie dokładnie mieszamy. Na końcu do masy dodajemy proszek do pieczenia oraz pianę ubitą na sztywno z białek. Wszystko razem dokładnie ale delikatnie mieszamy i wylewamy na dużą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. W czasie rozpuszczania sie margaryny robimy masę serową. Masło ucieramy dodając po jednym żółtku i po troche cukru pudru. Do utartej masy dodajemy po łyżce ser cały czas mieszając. Do utartej masy serowej dodajemy budyń i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy i wylewamy na brytfankę z ciastem murzynkowym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 60-80 minut. Ciasto po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz