Strucla z makiem




Strucla z makiem dla mnie rozkosz w ustach, ciasto mówi samo za siebie, że święta tusz, tusz.



Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/5 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • szczypta soli

 Składniki na farsz makowy:
  • 2 szklanki suchego maku
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 filiżanka rodzynek
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanych suszonych moreli

 Ponadto:
  • 1 białko
  • lukier
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji


Ucieramy masło z cukrem pudrem. Gdy masło stanie się puszyste i jednolite, dodajemy cały czas mieszając, całe jajko, żółtka, sól i wymieszane z ciepłym mlekiem drożdże. Gdy składniki sie połączą, siejemy przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto nie dłużej niż przez 8 minut. Wyrobione casto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Mak zalewamy wrzątkiem, stawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy (powinno lekko "mrugać") przez 10 minut. I odsączamy na gęstym sicie. Wychłodzony miksujemy kilka razy blenderem na końcu dodając cukier puder. Masło ucieramy na puch, dodajac cukier i żółtka. A następnie dodajemy po trochę miód i zmiksowany mak. Na końcu dodajemy rodzynki, morele, skórkę pomarańczową, orzechy włoskie i laskowe. Wszystko dokładnie razem mieszamy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Dzielimy je na dwie równe cześci i wałkujemy na dwa niezbyt grube prostokąty, cały czas podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i nakładamy po równej warstwie farszu makowaego na obydwa placki. Ciasto z makiem delikatnie zwijamy w roladę. Zlepiając końce, które podwijamy pod spód i od razu układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i stawiamy w ciepłe miejsce. Gdy lekko podrośnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na 30 minut. Po tym czasie podnosimy temp. do 200'C i pieczemy aż ciasto sie zrumieni. Jeszce ciepłe ciasto polewamy lukrem i posypujemy kandyzowana skórką pomarańczową. Smacznego !!!




















Komentarze