Podsmażane buraczki z jabłkiem i cebulą







Składniki:
  • 5-6 średnich ugotowanych buraków ćwikłowych
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • sól i pieprz

 Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i trzemy  na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrane i pozbawione gniazda nasiennego również trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, a następnie podsmażamy lekko na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy utarte buraczki i jabłko. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem i octem. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez pięć minut tak aby się wszystkie smaki razem wymieszały. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!


Komentarze