Deser Pavlova



Ciasto w smaku niezwykle delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Cały czas się zastanawiam dlaczego do tej pory nie skusiłam sie na upieczenie pavlovej, ją po prostu trzeba spróbować aby się przekonać.



Składniki:
  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 kubeczek 250 ml śmietany kremówki (u mnie 60 %)
  • 1 pomarańcza
  • kilka kostek czekolady


Białka razem z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy mąkę kukurydzianą razem z octem i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ubitą pianę z mąką wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę formując koło o wysokości 5 cm. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200'C, a po włożeniu foremki szybko zmniejszamy do temp. 160'C i pieczemy przez około 60 minut. Upieczoną bezę studzimy w piekarniku uchylając lekko dzwiczka na około 2-3 cm. Upieczoną i zimną bezę obracamy do góry nogami, na bezę wykładamy  ubitą śmietanę. Na bitej śmietanie układamy kawałki pomarańczy, a następnie posypujemy startą na tarce czekoladą. Smacznego !!!











Komentarze