Sałatka porowo-jajeczna





Pomysł na sałatkę podsuneła mi Kasiaaaa24, aby zrobić sałatkę z porów z dodatkiem kukurydzy i jajek na twardo, ale ja musiałam dorzucić swoje 5 groszy i dodałam groszek konserwowy z korniszonami. W rezultacie wyszła przepyszna kombinacja.



Składniki:
  • 2 duże pory
  • 10 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoik korniszonów
  • 1 mały słoiczek majonezu
  • sól i pieprz


Pory oczyszczamy i przekrawamy wzdłuż na pół,a potem kroimy w cieniutkie paseczki. Pokrojone pory parzymy przez około 2-3 minut we wrzącej wodzie, a następnie dokładnie hartujemy zimną woda i odstawiamy do odcieknięcia z nadmiaru wody. Sparzonego i odcedzonego pora przekładamy do miski i dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane jajka, pokrojone w kostkę korniszony, odcedzony groszek i kukurydzę oraz  majonez. Wszystko dokładnie mieszay i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego !!!




Komentarze