Kruche ciasto z rabarbarem



Ciasto robiłam wczoraj 13 października czyli w pechowy dla mnie dzień, wysiadł mi aparat i ratowałam się robiąc zdjęcia aparatem dlatego ostrość kiepska ale lepsze takie niż żadne.  Za to ciasto wyszło rewelacyjne, kwaskowate nadzienie idealnie komponuje się ze słodkim lukrem po prostu pycha.





Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 kostki masła
  • 6 dużych i głębokich łyżek lodowatej wody
  • szczypta soli


 Składniki na nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru, może być mrożony
  • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Składniki na lukier:
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru pudru


Dokładnie umyty rabarbar kroimy w kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia i odstawiamy w chłodne miejsce. Z suchych składników ciasta robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy lodowatą wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na placki. Jednym plackiem wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia foremki i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na ciasto wykładamy w miarę równomiernie przygotowany rabarbar. Nadzienie przykrywamy drugim plackiem ciasta, dociskając brzegi i ponakuwać widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200'C i pieczemy przez około 90 minut. Ciasto wyjmujemy gdy lekko się zrumieni. Sok z pomarańczy mieszamy  z cukrem pudrem i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Smacznego !!!














Komentarze