Ciasto robiłam wczoraj 13 października czyli w pechowy dla mnie dzień, wysiadł mi aparat i ratowałam się robiąc zdjęcia aparatem dlatego ostrość kiepska ale lepsze takie niż żadne. Za to ciasto wyszło rewelacyjne, kwaskowate nadzienie idealnie komponuje się ze słodkim lukrem po prostu pycha.
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 kostki masła
- 6 dużych i głębokich łyżek lodowatej wody
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 1 kg rabarbaru, może być mrożony
- sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1/2 szklanki rodzynek
- kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na lukier:
- sok z 1/2 pomarańczy
- 3/4 szklanki cukru pudru
Dokładnie umyty rabarbar kroimy w kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami nadzienia i odstawiamy w chłodne miejsce. Z suchych składników ciasta robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy lodowatą wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na placki. Jednym plackiem wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia foremki i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na ciasto wykładamy w miarę równomiernie przygotowany rabarbar. Nadzienie przykrywamy drugim plackiem ciasta, dociskając brzegi i ponakuwać widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200'C i pieczemy przez około 90 minut. Ciasto wyjmujemy gdy lekko się zrumieni. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz