Galaretka drobiowo-warzywna






Składniki:
  • 3 udka drobiowe
  • 2 pietruszki
  • 3-4 marchewki
  • 2 kostki rosołowe
  • pieprz


Galaretka
  • 1 opakowanie żelatyny spożywczej
  • 1/2 litra wywaru z gotującego się mięsa i warzyw


Mięso wrzucamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy obrane pietruszki i marchewki oraz kostki rosołowe i szczyptę pieprzu. Całość gotujemy do miękość  mięsa i warzyw na średnim ogniu. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne mięso obieramy ze skóry oraz kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki, łączymy z pokrojonymi w plasterki warzywami, a następnie przekładamy do pojemnika. 1/2 litrze  gorącego wywaru rozpuszczamy dokładnie żelatynę i następnie tak przygotowaną mieszanką zalewamy mięso z jarzynami. Całość odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego !!!





Komentarze