Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżki suchych drożdży
- 2 żółtka
- 2 kopiaste łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła
- szczypta soli
- 1 opakowanie budyniu malinowego
- 1/2 litra mleka do ugotowania budyniu
- mąka do podsypania
- cukier puder
- białka roztrzepane z 1 łyżką wody
Budyń gotujemy według opisu na opakowaniu. Do drożdży dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Składniki mieszamy. Dolewamy mleko i roztopiony ciepły tłuszcz. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wykładamy je na posypany mąką blat. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na placki o grubości 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto kroimy w zgrabne kwadraty i na każdy nakładamy budyń. Kwadraty z budyniem składamy na połowę. I zlepiamy rogi i brzegi ciasta widelcem. Różki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Różki pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku przez około 30-35 minut. Zrumienione zsuwamy z blaszki i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz