Drożdżowe różki z budyniem malinowym









Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki suchych drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu malinowego
  • 1/2 litra mleka do ugotowania budyniu
  • mąka do podsypania
  • cukier puder
  • białka roztrzepane z 1 łyżką wody


Budyń gotujemy według opisu na opakowaniu. Do drożdży dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Składniki mieszamy. Dolewamy mleko i roztopiony ciepły tłuszcz. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wykładamy je na posypany mąką blat. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy  na placki o grubości 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto kroimy w zgrabne kwadraty i na każdy nakładamy budyń. Kwadraty z budyniem składamy na połowę. I zlepiamy rogi i brzegi ciasta widelcem. Różki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Różki pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku przez około 30-35 minut. Zrumienione zsuwamy z blaszki i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!











Komentarze