Tort orzechowy z czekoladą





Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki drobno mielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z całej cytryny
  • 2 kopiaste łyżki tartej bułki

 Polewa:
  • 2 duże tabliczki czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1-2 łyżki tartej czekolady do przybrania
  • kilka migdałów do przybrania

 Orzechy mieszamy z tarta bułką. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy sok z cytryny i dalej mieszamy. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Do utartych żółtek sypiemy przygotowane orzechy i dodajemy pianę z białek. Wszystko razem delikatnie mieszamy i od razu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i pieczemy przez około 50-55 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się ładnie zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Chłodzimy przez kilka minut w foremce, wyjmujemy na deskę i całkowicie wychładzamy. Czekoladę roztapiamy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy wychłodzone ciasto w taki sposób, by na wierzchu była dość gruba, czekoladowa warstwa i przybieramy migdałami. Smacznego !!!











Komentarze