Kiedy ją robiłam nie przypuszczałam że jest w smaku taka rewelacyjna, chrupiąca i delikatna, zresztą ja bardzo lubię pora i wszystko co się z niego robi. Polecam do pieczonego mięsa.
Składniki:
- 2 średniej wielkości pory
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Pora kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na pół, a następnie kroimy w cienkie paseczki, tak jak na zdjęciu poniżej. Pokrojone pory przekładamy na sitko i zalewamy wrzącą wodą, mocząc pora przez około 1-2 minut we wrzątku. Wyciągamy pora z wrzątku i oblewamy go obficie zimną wodą, zostawiając na sitku aby trochę odciekł z nadmiaru wody. Sparzonego pokrojonego pora przekładamy do miski, dodajemy majonez i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chodne miejsce na około 10 minut, najlepiej do lodówki.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz