Pulpety z chleba w sosie pomidorowym




Tym razem coś innego, dla osób którym zawsze zybywa troche chleba, zamiast go wyrzucać zawsze można coś z niego stworzyć.  Naprawdę warte spróbowania.


Składniki na pulpety:

  • 8-10 dużych kromek czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2  łyżki oleju
  • 1 paczka przyprawy do kotletów mielonych
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup
  • 2 duże łyżki czosnku w proszku
  • 1 duża łyżka przyprawy do kurczaka


Składniki na sos:
  • 1 litr rosołu może być z kostek
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki śmietany


Ponadto:

  • bułka tarta do panierowanie
  • olej do smażenia pulpetów


Z pięciu kromek chleba wydłubujemy środek i lekko go rozdrabniamy, pozostałe skórki i chleb namaczamy w niewielkiej ilości gorącej wody przez około 10 minut. Namoczony chleb odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy go do miski razem z rozdrobnionym suchym środkiem i nastepnie dodajemy pokrojoną w kostke i podsmażona na oleju cebulę, jajka, tymianek, sproszkowany czosnek, przyprawę do zup, przyprawę do mięsa mielonego i przyprawe do  kurczaka. Wszystko razem dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Z masy chlebowej formujemy zgrabne kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Obtoczone w bułce tartej kuleczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Usmażone pulpety wykładamy na papierowy ręcznik aby obciekły z  nadmiaru tłuszczu. W rondlu podgrzewamy masło, a nastepnie dodajemy mąkę lekko zasmażajac ją, tak aby straciła smak surowizny. I podlewamy ją rosołem, cały czas mieszajac aby nie porobiły nam się grudki, w takiej ilości aby powstał gęsty sos. Do sosu dodajemy przecier pomidorowy  i całość gotujemy przez około 5 minut. A następnie dodajemy śmietanę.  Gorace pulpety wykładamy na talerz i oblewamy je sosem pomidorowym. Smacznego !!!











Komentarze