Tym razem coś innego, dla osób którym zawsze zybywa troche chleba, zamiast go wyrzucać zawsze można coś z niego stworzyć. Naprawdę warte spróbowania.
Składniki na pulpety:
- 8-10 dużych kromek czerstwego chleba
- 2 jajka
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 paczka przyprawy do kotletów mielonych
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy do zup
- 2 duże łyżki czosnku w proszku
- 1 duża łyżka przyprawy do kurczaka
Składniki na sos:
- 1 litr rosołu może być z kostek
- 2 kopiaste łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki śmietany
Ponadto:
- bułka tarta do panierowanie
- olej do smażenia pulpetów
Z pięciu kromek chleba wydłubujemy środek i lekko go rozdrabniamy, pozostałe skórki i chleb namaczamy w niewielkiej ilości gorącej wody przez około 10 minut. Namoczony chleb odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy go do miski razem z rozdrobnionym suchym środkiem i nastepnie dodajemy pokrojoną w kostke i podsmażona na oleju cebulę, jajka, tymianek, sproszkowany czosnek, przyprawę do zup, przyprawę do mięsa mielonego i przyprawe do kurczaka. Wszystko razem dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Z masy chlebowej formujemy zgrabne kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Obtoczone w bułce tartej kuleczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Usmażone pulpety wykładamy na papierowy ręcznik aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. W rondlu podgrzewamy masło, a nastepnie dodajemy mąkę lekko zasmażajac ją, tak aby straciła smak surowizny. I podlewamy ją rosołem, cały czas mieszajac aby nie porobiły nam się grudki, w takiej ilości aby powstał gęsty sos. Do sosu dodajemy przecier pomidorowy i całość gotujemy przez około 5 minut. A następnie dodajemy śmietanę. Gorace pulpety wykładamy na talerz i oblewamy je sosem pomidorowym. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz