Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- mąka do posypania stolnicy
Składniki na farsz:
- 2 szklanki ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka drobno utartego żółtego sera
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- majeranek
Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na tłuszczu, uważając, by się zbyt mocno nie zrumieniła. Gorącą wraz z tłuszczem, wylewamy na ugotowane ziemniaki i starty żółty ser, dodajemy przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy. Składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem. Kiedy ciasto zrobi się jednolite i elastyczne, wówczas wykładamy je na posypaną mąka stolnicę, dzielimy na 3 części-jedną przeznaczamy do rozwałkowania, pozostałe przykrywamy miseczką, by nie obeschły. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na ściereczce. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5-6 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi polewamy podsmażona na tłuszczu drobno krojona cebulą. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz