Pierogi z farszem z żółtego sera





Składniki na ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • mąka do posypania stolnicy


Składniki na farsz:
  • 2 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka drobno utartego żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek


Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na tłuszczu, uważając, by się zbyt mocno nie zrumieniła. Gorącą wraz z tłuszczem, wylewamy na ugotowane ziemniaki i starty żółty ser, dodajemy przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy. Składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem. Kiedy ciasto zrobi się jednolite i elastyczne, wówczas wykładamy je na posypaną mąka stolnicę, dzielimy na 3 części-jedną przeznaczamy do rozwałkowania, pozostałe przykrywamy miseczką, by nie obeschły. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na ściereczce. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5-6 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi polewamy podsmażona na tłuszczu drobno krojona cebulą. Smacznego !!!












Komentarze