Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej z dodatkiem kaszy gryczanej





Składniki:
  • 1 duża  główka kapusty włoskiej
  • 50 dag mięsa mielonego wołowego
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 30 dag ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • pieprz i sól

 Ponadto:
  • masło do wysmarowania formy


Liście kapusty parzymy we wrzącej wodzie przez kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia. Ryż i kaszę gryczana gotujemy na sypko w osobnych garnkach. Mięso mielone podsmażamy na tłuszczu. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i w dalszym ciągu smażymy do miękkości cebuli. Usmażone mięso z cebulą przekładamy do miski i dodajemy ugotowany na sypko ryż i kaszę gryczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na sparzone liście kapusty nakładamy mieszankę mięsa mielonego z kaszą i ryżem, a następnie zwijamy tak jak na zdjęciach poniżej. Zwinięte gołąbki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wypełnione po brzegi naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na około 2 godziny. Upieczone gołabki przekładamy na talerz i odrazu podajemy. Gołąbki możemy  polać sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego !!!














Komentarze