Składniki:
- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 50 dag mięsa mielonego wołowego
- 20 dag kaszy gryczanej
- 30 dag ryżu
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oleju
- pieprz i sól
Ponadto:
- masło do wysmarowania formy
Liście kapusty parzymy we wrzącej wodzie przez kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia. Ryż i kaszę gryczana gotujemy na sypko w osobnych garnkach. Mięso mielone podsmażamy na tłuszczu. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i w dalszym ciągu smażymy do miękkości cebuli. Usmażone mięso z cebulą przekładamy do miski i dodajemy ugotowany na sypko ryż i kaszę gryczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na sparzone liście kapusty nakładamy mieszankę mięsa mielonego z kaszą i ryżem, a następnie zwijamy tak jak na zdjęciach poniżej. Zwinięte gołąbki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wypełnione po brzegi naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na około 2 godziny. Upieczone gołabki przekładamy na talerz i odrazu podajemy. Gołąbki możemy polać sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz