Składniki:
- 2 duże wieprzowe ozorki
- mała porcja włoszczyzny
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Składniki na sos:
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka wywaru z ozorków
- 1/2 filiżanki rodzynek
- 1/2 filiżanki suszonych śliwek
- 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
- sok z jednej cytryny
- cukier
- sól
- biały pieprz
W winie moczymy rodzynki i pokrojone w paseczki śliwki. Umyte ozorki z wyciętymi śliniankami kładziemy do zimnej wody razem z włoszczyzną i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i zdejmujemy z ozorków szorstką skórę. Przygotowujemy sos: na rozgrzanym maśle zasmażamy mąkę, gdy się zrumieni rozprowadzamy przecedzonym wywarem, zagotowujemy, cały czas mieszając, sos powinien być gęsty i pulchny. Do sosu dodajemy namoczone w winie bakalie wraz z winem, w którym sie moczyły, przyprawiamy solą, cukrem, białym pieprze i sokiem z cytryny, tak aby sos miał lekką nutę słodyczy. Obrane ze skóry ozorki kroimy w cienkie, skośne plasterki, układamy na talerzu i polewamy sosem.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz