Ozorki wieprzowe w sosie bakaliowym





Składniki:

  • 2 duże wieprzowe ozorki
  • mała porcja włoszczyzny
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych


Składniki na sos:
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wywaru z ozorków
  • 1/2 filiżanki rodzynek
  • 1/2 filiżanki suszonych śliwek
  • 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
  • sok z jednej cytryny
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz


W winie moczymy rodzynki i pokrojone w paseczki śliwki. Umyte ozorki z wyciętymi śliniankami kładziemy do zimnej wody razem z włoszczyzną i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i zdejmujemy z ozorków szorstką skórę. Przygotowujemy sos: na rozgrzanym maśle zasmażamy mąkę, gdy się zrumieni rozprowadzamy przecedzonym wywarem, zagotowujemy, cały czas mieszając, sos powinien być gęsty i pulchny. Do sosu dodajemy namoczone w winie bakalie wraz z winem, w którym sie moczyły, przyprawiamy solą, cukrem, białym pieprze i sokiem z cytryny, tak aby sos miał lekką nutę słodyczy. Obrane ze skóry ozorki kroimy w cienkie, skośne plasterki, układamy na talerzu i polewamy sosem.
 Smacznego !!!








Komentarze