Krokiety z farszem szpinakowo-serowo-jajecznym





Składniki:
  • 8-10 usmażonych naleśników
  • 250-300 g mrożonego szpinaku
  • 10 dag żółtego sera
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz


Ponadto:
  • 1 szklanka mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia krokietów


Mrożony szpinak lekko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do szpianku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażym do momentu zeszklenia się cebuli. Do podsmażonego szpinaku i cebuli dodajemy sproszkowany czosnek.

Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Do szpinakowej masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę ugotowane jajka i starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na każdy naleśnik, rozsmarowujemy po całym placku i zwijamy w krokiety tak jak na zdjęciach poniżej. Zwinięte naleśniki z nadzieniem obmaczamy w mleku. A następnie obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Gotowe krokiety przekładamy na talerz i odrazu podajemy. Smacznego !!!


















Komentarze