Składniki:
- 8-10 usmażonych naleśników
- 250-300 g mrożonego szpinaku
- 10 dag żółtego sera
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Ponadto:
- 1 szklanka mleka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia krokietów
Mrożony szpinak lekko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do szpianku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażym do momentu zeszklenia się cebuli. Do podsmażonego szpinaku i cebuli dodajemy sproszkowany czosnek.
Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Do szpinakowej masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę ugotowane jajka i starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na każdy naleśnik, rozsmarowujemy po całym placku i zwijamy w krokiety tak jak na zdjęciach poniżej. Zwinięte naleśniki z nadzieniem obmaczamy w mleku. A następnie obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Gotowe krokiety przekładamy na talerz i odrazu podajemy. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz