Bułeczki mleczne z nadzieniem





Składniki:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 jaja
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka łyżek marmolady z róży


Do ciepłego mleka dodajemy drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru. Dokładnie mieszamy. I odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i  z przesianą mąką. Składniki lekko wyrabiamy, gdy sie połączą dodajemy roztopione, letnie masło i pianę ubitą na sztywno z białek. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. I odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją obiętość, wykładamy je na stolnicę. Ciasto dzielimy na równe części, każdą lekko rozwałkowujem i wycinamy szklanka koła, a na środek każdego koła kładziemy  łyżeczkę marmolady. Zlepiamy brzegi. I układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce, miejscem zlepienia do spodu i odstwaiwmy do wyrośnięcia na około 30 minut. Podrośnięte bułki wstawiamy do piekrnika nagrzanego do temp. 160'C na około 30 minut. Zrumienione dobrze wyrośnięte układamy w koszyku. Smacznego !!!














Komentarze