Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 jaja
- 2 łyżki suchych drożdży
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka mleka
- 1 cukier waniliowy
- kilka łyżek marmolady z róży
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru. Dokładnie mieszamy. I odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i z przesianą mąką. Składniki lekko wyrabiamy, gdy sie połączą dodajemy roztopione, letnie masło i pianę ubitą na sztywno z białek. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. I odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją obiętość, wykładamy je na stolnicę. Ciasto dzielimy na równe części, każdą lekko rozwałkowujem i wycinamy szklanka koła, a na środek każdego koła kładziemy łyżeczkę marmolady. Zlepiamy brzegi. I układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce, miejscem zlepienia do spodu i odstwaiwmy do wyrośnięcia na około 30 minut. Podrośnięte bułki wstawiamy do piekrnika nagrzanego do temp. 160'C na około 30 minut. Zrumienione dobrze wyrośnięte układamy w koszyku. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz