Składniki:
- 1 duża marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki zimnego mleka
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka przyprawy do zup
- 1/2 szklanki śmietany
- 5 szklanek przegotowanej gorącej wody
- 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
- 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz
Marchew i pietruszkę ucieramy na tarce do jarzyn o grubych oczkach, dokładnie opłukany por kroimy w cienkie krążki, seler kroimy w kostkę. Utarte i pokrojone jarzyny prażymy na tłuszczu, często mieszając. Gdy jarzyny się zeszklą zalewamy je wodą, dodajemy groszek, pokrojone w kostkę pomidory, przyprawę do zup, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nierozgotowane. Ugotowaną zupę zagęszczamy rozprowadzoną w mleku mąką i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze spieniona śmietaną, koperkiem, natka pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz