Zupa jarzynowa z pomidorami






Składniki:
  • 1 duża marchew

  • 1 korzeń pietruszki

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1 por

  • 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)

  • 2 duże pomidory

  • 1 łyżka mąki

  • 2 łyżki zimnego mleka

  • 2 łyżki smalcu

  • 1 łyżeczka przyprawy do zup

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 5 szklanek przegotowanej gorącej wody

  • 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku

  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól i pieprz

 Marchew i pietruszkę ucieramy na tarce do jarzyn o grubych oczkach, dokładnie opłukany por kroimy w cienkie krążki, seler kroimy w kostkę. Utarte i pokrojone jarzyny prażymy na tłuszczu, często mieszając. Gdy jarzyny się zeszklą  zalewamy je wodą, dodajemy groszek, pokrojone w kostkę pomidory, przyprawę do zup, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nierozgotowane. Ugotowaną zupę zagęszczamy rozprowadzoną w mleku mąką i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze spieniona śmietaną, koperkiem, natka pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!



Komentarze