Ziemniaczane paluchy ~~Patates Koftesi~~







Pyszne ziemniaczane kotleciki z  puszystym piree w środku otoczone chrupiącą skórką o lekko pikantnym smaku. Orginalny przepis znajdziecie na tej stronie: http://www.mniammniam.com/Ziemniaczane_paluszki___Patates_koftesi-5975p.html .



Składniki:
  • 8-7 średnich ziemniaków

  • 1 szklanka startego żółtego sera o pikantnym smaku

  • 5-6 łyżek mąki

  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1 jajko

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

 Oczyszczone ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do średniej miękkości. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki obieramy i miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy: ser, jajko, mąkę, natkę pietruszki, sól oraz pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy niezbyt duże i grube paluchy, a następnie każdy obtaczamy w bułce tartej. Panierowane paluchy smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Usmażone paluchy kładziemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące . Smacznego !!!






Komentarze