Pyszne ziemniaczane kotleciki z puszystym piree w środku otoczone chrupiącą skórką o lekko pikantnym smaku. Orginalny przepis znajdziecie na tej stronie: http://www.mniammniam.com/Ziemniaczane_paluszki___Patates_koftesi-5975p.html .
Składniki:
- 8-7 średnich ziemniaków
- 1 szklanka startego żółtego sera o pikantnym smaku
- 5-6 łyżek mąki
- 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Oczyszczone ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do średniej miękkości. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki obieramy i miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy: ser, jajko, mąkę, natkę pietruszki, sól oraz pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy niezbyt duże i grube paluchy, a następnie każdy obtaczamy w bułce tartej. Panierowane paluchy smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Usmażone paluchy kładziemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące . Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz