Pieczona karkówka




Pieczony karczek ulubione mięso prawie każdego mężczyzny, przynajmniej tych których ja znam. Zresztą każdy kto je mięso nie oprze się soczystemu pieczonemu mięsku karkowemu. Mój mąż połowę zjadł na gorąco , mówiąc że doszukuje się smaku, chytra bestyjka co nie....



Składniki:
  • 2-3 kg karczek w jednym kawałku

  • 1 opakowanie przyprawy do karkówki

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka liści laurowych

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

  • folia aluminiowa

 Cały kawał mięsa podsmażamy z każdej strony na bardzo rozgrzanym tłuszczu, przez dosłownie moment. Obsmażone mięso wykładamy na folię aluminiową, całość obsypujemy przyprawą do karczku, solą, pieprzem oraz obkładamy z obu stron liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Przyprawione mięso owijamy dokładnie folią aluminiową, wkładamy na foremkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 200'C przez około 2 godziny. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego !!!







Komentarze