Kolejna wersja podania kalafiora, tym razem z mięsną kołderką. Bardzo prosta i smaczna potrawa, orginalny przepis znajdziecie na tej stronie http://www.turcja.home.pl/turcja/pl/kitchen.htm .
Składniki:
- 1 szklanka mięsa mielonego
- 1 średni kalafior
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2-3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
Na maśle podsmażamy mięso mielone z pokrojoną w kostkę cebulą przez około 8-10 minut. Do podsmażonego mięsa dodajemy wodę, przecier pomidorowy, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dokładnie przykrywamy naczynie i gotujemy przez około 5 minut. Podzielony na różyczki kalafior układamy w rondlu. Na kalafior wykładamy mięsny sos. Tak aby dokładnie zakrył nam warzywo i przykrywamy naczynie, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, lub do czasu zmiękczenia kalafiora. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz