Barszcz czerwony z botwinką






Barszcz czerwony z botwinką  na garąco polecam szczególnie w chłodniejsze dni lata, rewelacyjnie smakuje też na zimno.


Składniki:

1 duży pęczek młodych buraków ćwikłowych z liśćmi

2 marchewki

5-6 ziemniaków

2  małe udka z kurczaka

1 duża kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki

1 duża kopiasta łyżka posiekanego koperku

1/2 szklanki śmietany

2 kostki rosołowe

1 duża łyżka przyprawy do zup

2 liście laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka octu

pieprz i sól



Buraczki i marchewki obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach, a następnie wrzucamy do garnka dodając poszatkowane liście i łodygi od buraczków, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, udka z kurczaka, liście laurowe, ziele angielski, kostki rosołowe i przyprawę do zup. Wszystko zalewamy woda i gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw i mięsa.  Kiedy mięso  będzie miękkie wyjmujemy je z zupy, przestudzamy , obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki wrzucając z powrotem do zupy razem z natka pietruszki, koperkiem i octem. Zupę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do barszczu dodajemy spienioną śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą w razie konieczości. Smacznego !!!


Komentarze