Barszcz czerwony z botwinką na garąco polecam szczególnie w chłodniejsze dni lata, rewelacyjnie smakuje też na zimno.
Składniki:
1 duży pęczek młodych buraków ćwikłowych z liśćmi
2 marchewki
5-6 ziemniaków
2 małe udka z kurczaka
1 duża kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
1 duża kopiasta łyżka posiekanego koperku
1/2 szklanki śmietany
2 kostki rosołowe
1 duża łyżka przyprawy do zup
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka octu
pieprz i sól
Buraczki i marchewki obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach, a następnie wrzucamy do garnka dodając poszatkowane liście i łodygi od buraczków, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, udka z kurczaka, liście laurowe, ziele angielski, kostki rosołowe i przyprawę do zup. Wszystko zalewamy woda i gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z zupy, przestudzamy , obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki wrzucając z powrotem do zupy razem z natka pietruszki, koperkiem i octem. Zupę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do barszczu dodajemy spienioną śmietanę i doprawiamy pieprzem i solą w razie konieczości. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz