Wspaniale chrupiące mięso z żeberek, znikło z talerza w mgnieniu oka, chociaż podawałam bardzo gorące, nie mal prosto z patelni z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałatki.
Składniki:
- 1 kg żeberek mięsnych
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka, korzeń
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 jajka
- mąka do panierowania
- tarta bułka do panierowania
- olej i smalec (pół na pół) do smażenia
- sól i pieprz
Do dużego naczynia wrzucamy całe żeberka, zalewamy wodą, dodajemy w całości selera, pora, obraną marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i na średnim ogniu, gotujemy w odkrytym naczyniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Miękkie żeberka wyjmujemy łyżka cedzakową na deskę, usuwamy wszystkie chrząstki i kostki oraz kroimy mięso na grube plastry, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Każdą część mięsa lekko oprószamy solą, panierujemy w mące. W jajku z dodatkiem pieprzu. I na końcu w tartej bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy bardzo gorące. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz