Żeberka panierowane






Wspaniale chrupiące  mięso z żeberek, znikło z talerza w mgnieniu oka, chociaż podawałam bardzo gorące, nie mal prosto z patelni  z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałatki.



Składniki:
  • 1 kg żeberek mięsnych

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1 por

  • 2 duże marchewki

  • 1 duża pietruszka, korzeń

  • 2-3 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 2 jajka

  • mąka do panierowania

  • tarta bułka do panierowania

  • olej i smalec (pół na pół) do smażenia

  • sól i pieprz


Do dużego naczynia wrzucamy całe żeberka, zalewamy wodą, dodajemy w całości selera, pora, obraną marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i na średnim ogniu, gotujemy w odkrytym naczyniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Miękkie żeberka wyjmujemy łyżka cedzakową na deskę, usuwamy wszystkie chrząstki i kostki oraz kroimy mięso na grube plastry, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Każdą część mięsa lekko oprószamy solą, panierujemy w mące. W jajku z dodatkiem pieprzu. I na końcu w tartej bułce. Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy bardzo gorące. Smacznego !!!











Komentarze