Ryba pieczona z czosnkiem w sosie pomidorowym






Składniki:
  • 4 podłużne filety z morskiej ryby

  • 2 duże cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki pikantnego keczupu

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • mąka do panierowania

  • sok z jednej cytryny

  • sól i pieprz

 Filety rybne solimy i pieprzymy oraz polewamy z obu stron sokiem z cytryny, a następnie panierujemy w mące. Obtoczone filety w mące układamy na wyłożoną folią aluminiową brytfankę. Ryby posypujemy cebulą poszatkowaną z czosnkiem i wymieszaną z posiekana natką pietruszki. Na końcu polewamy ryby olejem połączonym z przecierem pomidorowym i keczupem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200'C  na 20-30 minut. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową surówką. Smacznego !!!









Komentarze

Prześlij komentarz