Pieczeń rzymska





Składniki:
  • 3 szklanki ugotowanych ziemniaków

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 jaja

  • 2 duże cebule

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • kilka plasterków surowego boczku do wyłożenia foremki

  • majeranek

  • pieprz i sól

 Na tłuszczu podsmażamy lekko cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso mielone, lekko podsmażamy.  Do smażącego się mięsa  dodajemy utłuczone ziemniaki. Wszystko razem lekko podsmażamy, a następnie miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę. Do ziemniaczano-mięsnej masy dodajemy jajka, musztardę, majeranek, natkę pietruszki, pieprz i sól. Całość dokładnie wyrabiamy. Niedużą foremkę wykładamy plasterkami boczku, (u mnie silikonowa bez smarowania, ale jeżeli macie inną foremkę musicie przed wyłożeniem boczku posmarować ją tłuszczem). Na boczek kładziemy uformowany klops. Foremkę wstawiamy do nagrzanego do temp. 200'C piekrnika na 60 minut. Pieczeń po upieczeniu powina nabrać złoto-brązowego koloru, podajemy na gorąco lub na zimno z sezonową surówką. Smacznego !!!







Komentarze